Biopreparaty do ochrony roślin przed zakażeniem bakteryjnym


ZESPÓŁ AUTORSKI:

Uniwersytet Gdański / Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii UG i GUMed

  • Kierownik: dr hab. Robert Czajkowski, prof. UG
  • dr Dorota M. Krzyżanowska,
  • mgr Tomasz Maciąg,
  • dr hab. Sylwia Jafra, prof. UG

CO MOŻNA OSIĄGNĄĆ DZIĘKI WYNALAZKOWI?

Istotą wynalazku jest nowy sposob ochrony roślin przed zakażeniami bakteryjnymi, z wykorzystaniem unikalnej mieszaniny pożytecznych, bezpiecznych bakterii (tzw. probiotyków dla roślin) przygotowanej w postaci BIOlogicznego Preparatu Ochronnego.
Wynalazek pozwoli:
1. znacząco ograniczyć użycie chemicznych środków ochrony roślin w rolnictwie
2. polepszyć jakość i wielkość plonów
3. zwiększyć konkurencyjność polskich produktów rolniczych na rynku europejskim i światowym.

ISTOTA WYNALAZKU

Ziemniak (Solanum tuberosum L.) jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych zarówno w Polsce jak i na świecie ze względu na zajmowany obszar upraw jak i całkowitą produkcję bulw. Pod względem ważności dla rolnictwa światowego stanowi on czwartą roślinę uprawną po ryżu, kukurydzy i pszenicy. Wszystkie choroby ziemniaka przyczyniają się do dużych strat plonu i jego jakości. Szacowane straty w produkcji ziemniaka w Europie spowodowane przez bakterie są wysokie-wynoszą od 10 % do 20 % plonów o wartości ponad 250 milionów Euro rocznie.
Choroby powodują straty na każdym etapie uprawy/produkcji ziemniaka i dotyczą korzeni, części nadziemnych łodyg, a przede wszystkim i najczęściej bulw. W przypadku zakażeń ziemniaków, powszechnie uważa się, że głównym źródłem zakażenia nowych roślin bakteriami są latentnie (bezobjawowo) zainfekowane bulwy sadzeniaków, które w czasie wzrostu roślin na polu, uwalniają bakterie do środowiska i rozprzestrzeniają infekcję na nowe rośliny, bulwy potomne, na inne uprawy zlokalizowane na tych samych albo sąsiednich polach, a także pomiędzy uprawami. Z tego względu produkcja ziemniaków sadzeniaków wolnych od patogenów jest najważniejszym elementem ograniczenia możliwości zakażenia zdrowych roślin bakteriami. Nie istnieją obecnie komercyjnie dostępne chemiczne środki ochrony roślin, które mogą ograniczyć zakażenia bakteriami.
Dlatego też istnieje ciągła potrzeba doskonalenia opracowywania nowych i przyjaznych dla środowiska środków ochrony roślin. Istotą wynalazku jest nowy sposób ochrony roślin przed zakażeniami bakteryjnymi z wykorzystaniem unikalnej mieszaniny pożytecznych, bezpiecznych bakterii (tzw. probiotyków dla roślin) przygotowanej w postaci BIOlogicznego Preparatu Ochronnego. Preparat ten można aplikować w trakcie przechowywania ziemniaków sadzeniaków przed wysadzeniem ich na pole. Innymi roślinami, co do których można stosować BIOlogiczny Preparat Ochronny będący przedmiotem wynalazku, poza ziemniakiem są: marchew, pomidor, cebula, papryka, czosnek, ogórek, cyklamen, hiacynt, tulipan, storczyk lub chryzantema.

POTENCJAŁ KOMERCJALIZACYJNY WYNALAZKU

Światowy Rynek ziemniaków sadzeniaków będzie rósł w okresie 2022-2026, przy CAGR na poziomie 0,8% i oczekuje się, że osiągnie wartość 17,9 milionów USD na koniec 2026 r. Najważniejszą grupą docelową dla proponowanego wynalazku, są rolnicy indywidualni i spółdzielnie rolnicze produkujące ekologiczne rośliny uprawne (sadzeniaki), jak również producenci ekologicznych środków ochrony roślin. Produkt chroniący ziemniaki sadzeniaki przed zakażeniami bakteriami spowoduje podniesienie jakości polskich sadzeniaków ziemniaka, a co za tym idzie, istotnie zwiększy konkurencyjność polskich upraw na rynkach Unii Europejskiej i poza nią. Opracowany produkt (chroniony aplikacją patentową) może zyskać popularność także poza granicami Polski, co przyniesie wymierny efekt ekonomiczny, ale także bardzo poprawi wizerunek Polski jako kraju nowych technologii i nowych metod biologicznej ochrony w rolnictwie. Z uwagi na fakt, że bakterie powodują symptomy chorobowe także na roślinach ozdobnych, produkt może znaleźć także szerokie zastosowanie wśród producentów (biologicznych) upraw szklarniowych roślin ozdobnych.